Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото канадско правителство представя плана си за приемане на бежанци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-късно днес кабинетът на премиера Джъстин Трюдо ще представи основните параметри на обещания преди изборите план за осигуряване на убежище на 25 хиляди сирийци до края на 2015-та. По данни на Си Би Си, мярката ще струва 1 милиард и 200 милиона канадски долара през следващите шест години. Близо 900 милиона долара ще е цената на програмата само за първата година, като основните разходи ще са свързани с организирания превоз на бежанците до Канада.

На първо време в страната ще бъдат приемани само жени, деца и семейства. От съображения за сигурност засега няма да се приемат мъже сирийци без семейства.

Вече шест седмици канадските власти извършват ускорени проверки на документите на сирийски бежанци в Ливан, където се обработват средно по 100 молби на ден. Успоредно текат проверките и на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

От декември ще започне транспортирането на бежанците към Канада. С полети от Турция, Йордания и Ливан ще бъдат извозвани средно по 900 души на ден, които ще пристигат основно в Торонто и Монреал. Оттам повечето бежанци ще бъдат настанени във вече подготвени за целта военни бази в Онтарио и Квебек. Част от бежанците ще бъдат настанени и в хотели и неизползвани сгради на болнични заведения. Месец след пристигането си бежанците ще имат правото да пътуват и да се преместят да живеят в други провинции на Канада.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна