Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Свети Климент Охридски

Днес е и патронният празник на Софийския университет

| обновено на 25.11.15 в 08:53
Снимка: Булфото

Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Архиепископ Охридски. Той е първият, проповядвал на старобългарски език.

Свети Климент е ученик на Светите братя Кирил и Методий. След смъртта на Св. Методий, прогонен от Моравия с други ученици, той дошъл в България. Княз Борис I ги приел и им възложил да просвещават народа. Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици.

Православната църква го почита като един от Светите Седмочисленици. Мощите на Св. Климент се намират в църквата "Св. Пантелеймон" в Охрид.

С академично тържество, Софийският университет "Свети Климент Охридски" ще отбележи патронния си празник.

Частици от мощите на светеца бяха пренесени във вторник с литийно шествие от столичния катедрален храм "Света Неделя" до параклиса на Богословския факултет на университета. 

В академичния параклис "Св. Климент Охридски" в Богословския факултет ще бъде отслужена Божествена Света литургия. Академическият съвет на СУ, начело с ректора професор Анастас Герджиков, ще поднесе венец пред паметника на Свети Климент Охридски. Тържество по повод празника ще се проведе в аулата на "Алма матер". Ще бъдат връчени и дипломите на новоизбраните за последната година професори, както и наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Университета и годишната стипендия на името на Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна