Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полюсни реакции в НС след инцидента на турско-сирийската граница

ДПС обвини Русия в нарушаване на въздушното пространство на Турция, "Атака" осъди Анкара

Снимка: БГНЕС

България трябва да се въздържа от вземането на страна в ситуацията между Русия и Турция, каза Цветан Цветанов от ГЕРБ. 

Да бъдем много внимателни и да се надяваме, че разумът ще надделее. Ако влезем в спиралата на взимане на страна, смятам, че можем да изпаднем в неблагоприятна ситуация като страна, която пряко може да бъде засегната. Трябва на дипломатическа основа да се изчистят тези недоразумения, ако има такива, и действително да минимизираме всичко това, което би могло да стане като сериозен международен скандал. Призивът ми е към останалите парламентарни групи - нека да бъдем по-внимателни, защото ситуацията е изключително напрегната и всяко едно изказване може да провокира някакво напрежение.

От "Атака" настояват парламентът да приеме декларация, с която остро осъжда действията на Турция. Николай Александров от партията обясни:

Това е явна отявлена конфронтация между Русия и Турция, тъй като, знаете, самолетът е свален над сирийска територия. Респективно за нас това е включване на Турция и явното участие на Турция на страната на "Ислямска държава". С тези си действия Турция остро подчертава, че подкрепя "Ислямска държава". Пазаруването на петрол от тях. Другото, което е, че се противопоставя на Русия, която е най-голямата държава, водеща битка с "Ислямска държава".

От трибуната на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че през последните месеци руската военна авиация многократно e нарушавала въздушното пространство на Турция:

Подчертавам, че и в рамките на НАТО преминаването, дори над съюзнически военни сили и въоръжения, става при изрично съгласие на съответната страна-член. За ефективното противодействие срещу "Ислямска държава" безспорно са необходими и усилията на страни, които не са членки на НАТО. Подкрепяме призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция и за връщане към политическия диалог.

Според "БСП лява България" трябва да бъде проведено независимо международно разследване за установяване на обстоятелствата около свалянето на руския самолет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени