Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният дълг надхвърля 5,7 млрд. евро към края на септември

Снимка: БГНЕС

С повече от 930 млн. евро се е увеличил външният дълг на държавата през септември спрямо година по-рано, сочат данните на БНБ. Външният дълг към края на септември надхвърля 5,7 млрд. евро. В него не е включена последната изненадваща емисия на външните пазари от 50 млн. евро, тъй като тя беше през ноември.

Спрямо края на 2014 година, когато външните задължения на страната ни бяха над 6 млрд. евро, има минимално намаление - с малко над 230 млн. евро. През януари обаче страната ни имаше голямо плащане по т. нар. "облигации на Милен Велчев", а след като емитира тройната облигационна емисия за повече от 3 млрд. евро през март, с около половината от тях погаси и спешния заем от декември, предназначен основно за плащане на гарантираните влогове в КТБ.

През септември държавата се върна и на пазара на държавни ценни книжа на вътрешния пазар, което също не е в настоящата статистиката на БНБ. Оттогава досега обаче в повечето случаи финансовото министерство одобрява по-малко от предложените за продан книжа. Това се случи и при последния акуцион, на който бяха продадени книжа за 26,5 млн. лева при предложени 150 млн. лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна