Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите подкрепиха Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание подкрепи Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България. Против гласуваха от "Атака", а от БСП се въздържаха.

Програмата определя параметрите за развитие, основните насоки за изграждане на отбранителните способности на България. Тя акцентира върху необходимостта от поддържането на числеността на въоръжените сили в рамките на 37 - 40 000 души. Това според вносителите и членовете на комисията по отбрана е критично, което допуска възможности за неизпълнение на основните задачи. По този начин ще се намалят разходите за издръжка на личен състав, а чрез създадени нови правни механизми е необходимо да се гарантира, че икономиите от разходи за личен състав ще бъдат реинвестирани в отбраната за модернизация и бойна подготовка.

Съвместното командване  на силите ще поддържа и развива мисиите "Отбрана", "Подкрепа на международния мир и сигурност", "Принос към националната сигурност в мирно време".

С Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България се създават условия за стартиране на основния инвестиционен проект за сухопътните войски с "Изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираните бригади".

Основните проекти на военновъздушните сили включването придобиването на нов тип боен самолет, на нови трикоординатни радари, автоматизирани системи за командване  и управление. В програмата се подчертава приемствеността между бялата книга и програмата 2020.

Министърът на отбраната Николай Ненчев изтъкна заслугата на експертите, изготвили програмата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна