Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ченалова: Получавах указания от Владимира Янева за определени търговски дела

Румяна Ченалова
Снимка: БГНЕС

Дисциплинарно уволнената съдия Румяна Ченалова призна, че е получавала указания от бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева как да решава определени търговски дела. Разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова бяха коментирани на няколко пъти на редовното заседания на Висшия съдебен съвет.

Ченалова се яви в Етичната комисия, но пред медиите призна:
Не съм аз единственият съдия, който е викан и на който е казвано виж това дело как ще се реши или внимавай как ще се реши. Определени търговски дела, не винаги нещата стават, както се иска, защото то просто не може. То е много елегантно, ако може, ако така..

Уволнената съдийка беше категорична, че Владимира Янева е била близка с главния прокурор: 
Имаше едно дело, по което главният прокурор я беше повикал, търговско дело, и там имаше намеса на един посланик, указания от главния прокурор, само че аз не изпълних тия указания. И го реших по друг начин.

Ченалова продължи с разкритията си и по разказания вече от нея случай, че след излизането ѝ от ареста внезапно Владимира Янева и мъжът ѝ отишли в дома ѝ и ѝ предложили на нея и съпруга ѝ пари, за да не говори срещу главния прокурор: 
Тя направо ме предупреди. Недей да говориш против главния прокурор, защото ще имаш неприятности.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна