Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия предсрочно снижи на 3-та степен нивото на терористична заплаха за района на Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Независимият координационен орган за анализ на риска в Белгия, съставен от полицейски и разузнавателни експерти, взе решение Белгия предсрочно да понижи нивото на терористична заплаха за района на Брюксел от максималната 4-та на 3-та степен.

Решението се очакваше чак следващия понеделник и означава, че  заплахата от атентат остава сериозна, но не непосредствена.

Тази степен също е опасна, което оправдава запазването на допълнителните мерки за сигурност , обясни премиерът на страната Шарл Мишел.

Управляващите не дадоха подробности за причините, накарали специализирания орган за анализи да препоръча понижаване на заплахата.

3-та степен на тревога означава, че публичните събития вече ще могат да се провеждат в столицата, като мерките за сигурност ще се решават за всеки случай по отделно. Метрото и училищата в Брюксел заработиха отново в сряда още преди да бъде понижена степента от 4-та на 3-та . Засиленото присъствие на войници и танкове редом с полицаите по улиците на града обаче остава.

Белгийските власти все още издирват няколко заподозрени и тежко въоръжени терористи, за двама от които се знае, че са родени тук и са участвали в атентатите в Париж на 13 ноември.

Този следобед бяха проведени два обиска във Вервие -  предградие на източния град Лиеж. Арестувани няма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!