Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Франция се разбраха да атакуват единствено и само терористите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Франция се договориха да нанасят удари само по терористите, а не по групировките, които също се борят с тероризма, заяви френският президент Франсоа Оланд след среща с руския държавен глава Владимир Путин:

Договорихме се с президента Путин по една много важна точка: необходимо е да се нанасят удари само срещу терористите. Главното е да не се нанасят удари срещу тези групировки, които също водят борба с терористите.

Оланд добави, че въоръжените групировки, които воюват срещу джихадистката организация "Ислямска държава", действат в полза на страните от антитерористичната коалиция и трябва да бъдат подкрепяни. Той подчерта също, че е необходимо да се нанесат удари срещу източниците на доходи за "Ислямска държава" и преди всичко срещу нефтената инфраструктура, тъй като нефтът е основен източник на доходи за терористичната организация. 

Оланд изрази съжаление във връзка с инцидента, при който руски боен самолет беше свален от турските военновъздушни сили по-рано тази седмица.

Владимир Путин от своя страна заяви, че позициите на Русия и Франция съвпадат по отношение намерението да бъдат намерени и наказани извършителите на атентатите, убили и ранили стотици хора. Руският лидер отбеляза, че по време на преговорите двамата са отделили първостепенно внимание на въпросите за съвместната борба с международния тероризъм:

Русия и Франция знаят какво е дух на съюзничество, това се е случвало неведнъж в нашата история. Днес се договорихме да засилим съвместната ни работа на антитерористичния фронт, да увеличим информационния обмен за борбата с тероризма, да установим конструктивна работа на военните специалисти на двете страни, за да се избегнат инциденти и дублиране, заяви Путин, като отбеляза, че това ще направи борбата на двете страни с тероризма по-ефективна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна