Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС призова Ченалова на нов разпит идната седмица

| обновено на 27.11.15 в 18:01
Румяна Ченалова
Снимка: БГНЕС

Уволненият съдия Румяна Ченалова беше на разпит в Държавната агенция за национална сигурност във връзка с обвинението за длъжностно престъпление, заради което през април прекара 72 часа в ареста. Тя напусна сградата, в която се помещава специализираното звено, което разследва магистрати, с призовка и за следващия петък.

След поредния си разпит Ченалова  коментир поредният запис на неин разговор с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, в който двете обсъждат факти от т. нар. "дело "Червеи". В записа от четвъртък се споменава името Делян, което според Ченалова не било изненадващо, защото Янева и Пеевски били близки.

Публична тайна е, че Делян Пеевски е със сериозни властови позиции, познава се с главния прокурор, премиера.

Ченалова се разграничи от позицията на президента Плевнелиев, че няма правомощия да сформира комисия, която да разследва изнесените записи на разговори между нея и Владимира Янева и даде за пример междуинституционалното звено "Антикорупция", рожба на споразумение между ръководителя на ДАНС, министъра на вътрешните работи и главният прокурор, чийто клиент е самата тя. Ченалова беше категорична, че няма да съдейства на проверката под егидата на прокуратурата заради  един от цитираните  в разговорите:

Защото прокуратурата е единна, независима, пряко подчинена на главния прокурор. Няма как главният прокурор, освен ако не си подаде оставка, да бъде проверяван и санкциониран. Той ръководи прокуратурата и я контролира. Кому да вярвам аз? Да вярвам, че един независим и честен прокурор ще се самосезира, както се самосезираха за министъра на правосъдието, например, и ще образува досъдебно производство срещу главният прокурор? Ами това е виц!!

Днес уволнената съдийка е била призована да даде обяснение по обвинението си за  длъжностно и документно престъпление, заради което прекара 72 часа в ареста. По принцип Ченалова отказва да сътрудничи на прокуратурата, така е било и днес. Тя е отказала да дава обяснения, по думите ѝ, „защото няма смисъл“. По повод ежеседмичните ѝ срещи с разследващите, тя призова:

При всяко явяване в ДАНС получавам призовка за друго дело. Малко странно. Поне да ми ги връчат наведнъж и да приключваме.

Ченалова коментира и поредното парче от записа на нейни разговори през февруари с бившия председател на СГС Владимира Янева, посветени на проблемите на Янева около мегаделото "Червеи".  Тя смята, че скандалът "Яневагейт" просто ще бъде оставен да потъне.

Подробности по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна