Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управители на таксиметрови фирми в Пловдив са обвинени в укриване на данъци

Снимка: http://www.prb.bg

Управители на пловдивски таксиметрови фирми са обвинени в укриване на данъци. За две години един от обвинените е укрил данък печалба за две години за над 1 500 000 лева. Той е в ареста от 3 април, предстои да бъде внесен обвинителен акт в съда.

Второто досъдебно производство е образувано срещу друг управител на таксиметрова фирма и двама негови съучастници, като в хода на разследването е установено, че тримата също са избегнали плащането на корпоративен данък за финансовите 2013-а и 2014 година в размер на 200 000 лева.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа. Говорителят на Окръжната прокуратура Галина Андреева уточнява, че по двете досъдебни производства са разпитани стотици свидетели, извършени са и счетоводни експертизи. Тя подчертава също, че таксиметровите автомобили, за които проверката е установила, че не са плащали каквито и да било данъци, са 600 от общо 1700, регистрирани в Пловдив.

Междувременно Окръжната прокуратура е направила през пролетта предложение за предприемане на действия по реализиране на законодателни промени в пакета данъчни закони. Поводът са данните от същата проверка, които показали, че до 2007 г., когато за извършване на таксиметрова дейност се е плащал патент, приходите в Пловдив са възлизали на около 750 000 лева годишно. След тази дата и към момента постъпленията от данък печалба на таксиметровите дружества не надвишават 60 000 лева, като през 2014 г. са били платени едва 26 000 лева корпоративен данък.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени