Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дженс Клаузен: Пътят към справяне с климатичните промени е във възобновяемите енергийни източници

| обновено на 28.11.15 в 13:36
Снимка: Венета Павлова

Пътят към справяне с климатичните промени е във възобновяемите енергийни източници, заяви за "Хоризонт" Дженс Матиас Клаузен от екологичната организация "Грийнпийс". Планираното от тях шествие в Париж се отмени заради мерките за сигурност, но затова пък в много градове на света хората, които ги подкрепят, ще участват в демонстрации под мотото "Шествай и за мен".

Първото нещо, за което настояваме е за силно послание от Париж, че светът трябва да се откаже от мръсните фосилни горива като въглищата и петрола и да премине към възобновяемата енергия. Всъщност конференцията в Париж трябва да бъде катализаторът на процесите, които вече се случват в света. Ние трябва да ускорим въвеждането на възобновяемите енергийни източници на все повече места и във все повече дейности. Парижката конференция трябва да гарантира, че на всеки пет години ще имаме ново силно споразумение за намаляване на парниковите газове и въглеродните емисии. Само така можем да сме сигурни, че можем да избегнем най-катастрофалните последици от промените в климата.


Това, което е много важно да запомним, е, че ние имаме възобновяемите енергийни източници. Това означава, че ние вече имаме решение. Сега обаче се нуждаем от политическа воля, за да го приложим. Именно там трябва да се случи промяната и ние се опитваме да направим това.

Според Дженс Матиас липсата на политическа воля в много голяма степен се дължи на много силни корпоративни интереси:

Знаете, че има бизнеси, които искат да продължават да работят по начина, по който са го правили преди 50 години. В крайна сметка обаче корпоративните интереси не са тези, които трябва да са водещи в нашето демократично общество. Затова трябва да накараме политиците да се интересуват от това, което ние искаме и мислим, а това е да защитим природата. Те трябва да поемат отговорност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна