Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция приема сътрудничество със сирийската армия срещу "Ислямска държава"

Лоран Фабиюс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Париж за първи път допусна сътрудничество с официалната сирийска власт в операциите срещу "Ислямска държава". Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви в интервю за радио RTL, че бомбардировките над позициите на терористите в Сирия са недостатъчни и е необходима сухопътна операция, в която обаче участието на френски войски е "контрапродуктивно". Фабиюс за първи път допусна участието в такава сухопътна операция на официалната сирийска армия:

Сухопътните войски там не може да са наши, защото това би било напълно контрапродуктивно. Но това биха могли да са силите на Сирийската свободна армия, арабски сили - сунити, и защо не - силите на режима.

Промяната във френската позиция спрямо координацията на действията с правителството на Башар Асад се възприема като пряк резултат от посещението на президента Франсоа Оланд в Москва и разговорите му с руския президент Владимир Путин.
Сирийският външен министър Уалид Муалем, който също гостува в Москва, приветства казаното предложението на Фабиюс, но подчерта, че правителството му би искало "фундаментална промяна" в отношението към себе си.

По-добре късно, отколкото никога. Ако Фабиюс наистина говори сериозно за сътрудничество със сирийската армия с войските, които воюват на терен срещу "Ислямска държава", приветстваме това предложение. Но това изисква фундаментална промяна в действията на Франция и на другите страни по сирийската криза.

Професорът по международни отношения от Университета в Дамаск Басам Абу Абдала коментира пред испанския в. "Ел Паис", че споменатата от министър Муалем "фундаментална промяна" предвижда отказ от намесата във вътрешните работи на Сирия и отказ от подкрепата на Франция за страни като Турция или Саудитска Арабия, които според професора "подхранват тероризма".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна