Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розберг закри сезона във Формула 1 с победа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг спечели последния старт за сезона във Формула 1- Гран При на Абу Даби, като по този начин регистрира свеоебразен хеттрик. Това е и трета поредна победа за него, изпреварвайки съотборника си и отдавна спечелил титлата Люис Хамилтън.

Хамилтън реално беше пълен господар през този сезон, но Розберг, който е втори в генералното класиране, победи в Мексико, Бразилия и сега в столицата на Обединените арабски емирства.

Германецът стартира от поул-позишън днес и завърши като победител с време от 1 час, 38 минути, 30.175 секунди. Хамилтън приключи на 8.2 секунди, а трети остана Кими Райкьонен от Ферари на 19.4 секунди. За втори път в историята на състезанията в Абу Даби стартиралият от първа позиция печели, като преди това го е правил Себастиан Фетел през 2010-а.

Бързият старт на Розберг му даде одбър аванс, но към 11-ата и 12-ата обиколка Хамилтън го достигна, но поредното му изоставане заради спор с екипа си, позволи на Серхио Перес и Райкьонен да го застигнат.

При първите спирания в бокса отново Розберг се върна по-добре от Люис на пистата, но Хамилтън вече беше доста по-уверен и търсеше шанс да го изпревари и да завърши с победа сезона. Шампионът се постара да не влиза втори път в бокса, но от екипа му отказаха да се съобразят с това негово желание. В крайна сметка второто влизане му попречи да бъде още по-активен в битката и Розберг поведе с 6 секунди.

Германецът Себастиан Фетел, който в 24-ата обиколка най-после се върна с нови гуми, намери формата си чак към края и завърши 4-и днес, точно зад съотборника си във Ферари Кими Райкьонен.

Да, добър край на сезона за мене. Остин беше най-лошия момент за мене, а новия сезон започва още от утре. Благодаря на феновете, благодаря и на моя отбор. Невероятна е колата ми, наистина чудесна машина, коментира след края победителят днес Розберг. Винаги е много трудно да се състезаваш срещу Люис Хамилтън, който е един от най-добрите.

Беше страхотен сезон. честит празник на ОАЕ, 44-години от създаването им. Винаги съм щастлив, когато побеждавам. Да, днес съм втори, но Нико имаше един момент, в който спечели състезанието и заслужено победи. В крайна сметка сме на това място, което заслужаваме, каза пък от своя страна новият шампион Люис Хамилтън.

Стъпването на подиума днес осигури 4-ото място на Райконен в генералното класиране, изпреварвайки Валтери Ботас от "Уилямс". Ромен Грожан пък кара за последен път за отбора на "Лотус" днес преди да се премести в отбора Хаас от новия сезон и след наказанието при старта, завърши на 9-о място.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени