Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС ще заседава извънредно по започването на дисциплинарни производства срещу двама прокурори

| обновено на 30.11.15 в 12:34
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет /ВСС/ ще заседава днес извънредно, за да се произнесе по предложенията на правосъдния министър Христо Иванов за започване на дисциплинарни производства срещу градския прокурор на София - Христо Динев и прокурора от Градската прокуратура - Боряна Бецова, която е прокурор по делото срещу Христо Бисеров.

Обсъждането им на извънредно заседание се налага от обстоятелството, че давността за образуване на дисциплинарно производство изтича на 1 декември, аргументира се министърът на правосъдието.

Според неофициална информация, исканите дисциплинарки срещу Динев и Бецова са заради прекратената проверка срещу бившия министър на инвестиционното проектиране в кабинета Орешарски - Иван Данов за документна измама. Тя започна през септември, по сигнал от 2013 година, че в периода септември 2004 - май 2005 година Иван Данов е получил 15 000 евро от френската социална система, декларирайки, че е трайно безработен. Проверката беше прекратена по давност.

Днес Боряна Бецова зяави, че не се притеснява и че всъщност е приключила проверката по същество, тъй като не са били открити данни за извършено престъпление.

Заседанието на ВСС започва в 14 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна