Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7,20 лева на ден остава минималното обезщетение за безработица

Снимка: БГНЕС

Минималното обезщетение за безработица се запазва на стойност от 7 лева и 20 стотинки на ден, реши Народното събрание което приема на второ четене Закона за бюджета на общественото осигуряване догодина. 

От "БСП лява България" поискаха увеличаване на вноската във фонд "Безработица", а от Реформаторския блок настояха за по-високо дневно обезщетение.

Във фонд "Безработица" трябва да има по-големи постъпления от хората, които в момента имат работа, но в последствие евентуално биха имали нужда от обезщетения, обясни Таско Ерменков от БСП:

Знаете колко е трудно сега да се намери работа, но поне да има някакъв достоен, ако не съвсем, то поне осигурен минимум на доходи, които да могат да им позволяват поне да преживяват.

Средно годишно около 91 600 души се регистрират в бюрата по труда, като около 1/4 от тях са с минимално обезщетение. Това са хората, които са били дисциплинарно уволнени, или са били освободени по взаимно съгласие или в рамките на три години за втори път остават без работа, припомни доктор Хасан Адемов от ДПС:

Аз разбирам вашето желание да балансирате фонд "Безработица", но той е само един от всички останали фондове. В състояние ли сме, работодателите в България могат ли да издържат такова увеличение на осигурителните вноски?

Ако минималното обещетение за безработица се увеличи до 8 лева на ден, това ще струва само 5 000 000 лева допълнително на НОИ, коментира Димитър Танев от реформаторите:

По-важно е да има резерви и икономиите да бъдат използвани за това, а не да търсим увеличение на осигурителните вноски.

Като аргумент за запазване на размера на минималното обезщетение за безработица на 7 лева и 20 стотинки на ден, Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че не бива младите хора да се стимулират да остават извън пазара на труда за дълго време и да разчитат единствено на парите от държавата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна