Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Изграждането на нисковъглеродна глобална икономика може да бъде постигнато по-бързо от очакваното

Барак Обама на конференцията за климата в Париж
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Изграждането на нисковъглеродна глобална икономика може да бъде постигнато по-бързо от очакването, изрази оптимизма си американският президент Барак Обама, уверен в успеха на конференцията в Париж.

Борбата срещу глобалното затопляне е императив за икономиката и сигурността, към който трябва да се насочим веднага - каза президентът на САЩ Барак Обама по време на пресконференцията си в Париж.

Обама настоя за определяне на цената на въглерода - едно от основните средства за поощряване на използването на възобновяеми енергийни източници и намаляването на газови емисии с парников ефект. Ако дадем цена на въглерода, целият пазар ще отговори - смята президентът.

Той наблегна, че споразумението на конференцията за климата трябва да даде гаранции, че развиващите се страни ще разполагат с достатъчно средства, за да изграждат икономиките си, без да замърсяват, и че най-уязвимите пред климатичните промени ще имат ресурси да се приспособяват.

Междувременно Франция обеща да инвестира 2 млрд. евро за развитието на енергетика от възобновяеми източници, електрификация и озеленяване в Африка, в рамките на програма до 2020 г., както обяви френският президент Франсоа Оланд на среща с африкански ръководители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!