Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивши ръководители на МВР и ДАНС на разпит в съда по мегаделото "Червей"

| обновено на 02.12.15 в 07:43
Снимка: БГНЕС
С разпити на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и на бившия директор на ДАНС Владимир Писанчев в Софийския градски съд (СГС) продължава мегаделото "Червей". Показания в процеса за незаконното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на Централизирания полицейски регистър днес ще дава и бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. 

За контрола на кримирегистъра в срокове, надхвърлящи разрешените по закон и без мотиви, на съд е бившият председател на СГС Владимира Янева. За това, че е изфабрикувал мотивите към СРС исканията, подсъдим е и бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов

Разработката, носеща името на компютърния вирус "Червей", стартира заради съмнения за неразрешен достъп до Централизирания полицейски регистър с цел заличаване на регистрации на криминално проявени лица. В разпитите дотук стана ясно, че оперативното дело е стартирало по указание лично на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Координацията е правена от Костадинов, а Светлозар Лазаров не е  знаел за разработката. Владимир Писанчев пък е призован, защото служители на ДАНС през 2013-2014 година са посещавали вечерно време няколко регионални дирекции на МВР, за да търсят къртици. 

Появата днес в съда на Писанчев и Лазаров идва броени дни след публикуването на поредния запис от сагата "Яневагейт", в който бившата председателка на СГС Владимира Янева си говори с уволнената съдия Румяна Ченалова, че двамата са назначения на ДПС, а службите представлявали "последният бастион" на движението.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна