Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на казани за ракия излязоха на предупредителен протест

| обновено на 02.12.15 в 15:45
Снимка: БГНЕС
Стотици гроздопроизводители от Сандански, Петрич, Кресна и Дупница излязоха на протест срещу готвените промени в Закона за акцизите и данъчните складове, касаещи условията за работа на казаните за изваряване на ракия. Това е само предупреждение, но ако депутатите не ни чуят, ще блокираме пътища в страната, готови сме да стигнем и до парламента, казаха те.

Промените, приети засега само в бюджетната комисия, ще затворят и малкото останали казани и хората отново ще се върнат в мазетата , където ще изваряват ракия. Лозята ще опустеят съвсем. Този основен за региона поминък беше единствената помощ на бедните пенсионери и безработните млади хора, казаха на митинга протестиращите:

На наша територия, г-жо Менда Стоянова, винпромите изобщо не изкупуват грозде. На кого тогава ние да продадем гроздето?

Организаторите на предупредителния протест ще изпратят декларация до парламента и правителството, в която настояват казаните да работят през цялата година, а правото на лозарите да произведат до 30 литра ракия за домашна консумация да не се облага с акциз. Няма логика изваряването на ракия да се разрешава само от 1-ви юли до 31-ви декември. Най-активният период за производство на домашна ракия от грозде е от януари до март, твърдят собственици на казани и гроздопроизводители. Според тях предложените промени са лобистки.

Те коментираха и внушенията, че се отчитат количества далеч под реалните:

Дори нямат предвид, че през 2014-а година над 80 % от лозарите отчетоха нулева година. Те не набраха нищо. 


Не е коректна и статистиката за броя на казаните, която се цитира. Снимка

Повечето от тях на практика не работят, защото са амортизирани и неподдържани от години, въпреки че имат лиценз, казва Николай Томов от Сандански, който прогнозира, че варенето на ракия отново ще се върне по домовете и в мазетата:

Просто ще фалираме. Стотици хора ще останат без работа, а хората ще се върнат да варят по мазета и гаражи по препоръка на депутата Емил Димитров, а да не коментирам качеството на ракията, при която домашните казани са направени от перални, бидони и какво ли още не. Акцизите, които ги събират, те няма да намалеят. Те ще изчезнат на 100%.

Подготвя се и учредяването на национална организация на гроздопроизводителите и собствениците на казани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна