Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган твърди, че има доказателства как Русия е замесена в трафик на петрол от ИДИЛ

| обновено на 03.12.15 в 16:12
Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Анкара разполага с доказателства, че Русия е тази, която е замесена в търговия с нефт с "Ислямска държава", контраатакува турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от турския вестник "Сабах".

Ние имаме доказателства. Ще ги покажем на света, заяви Ердоган в отговор на руските обвинения, че Турция купува петрол от терористите. 

Ердоган добави, че смята за аморални обвиненията срещу семейството му в причастност към нелегални сделки с терористите. По думите на Ердоган, режимът в Сирия контролира минимум територия.

Страната, с която трябва да се води диалог, е сирийският народ, а не режимът.

В реч пред организацията на турските бизнесмени Тюсиад в Анкара Ердоган заяви още:


Страните, от които Турция купува петрол и природен газ са добре известни. На първо място това е Русия, на второ място е Иран, на трето Азербайджан, Северен Ирак, Катар, Алжир и от време навреме внасяме от Нигерия. Неморално е да въвличат моето семейство в тази история. Преди време в Иран се опитаха да направят подобно нещо, но след като ги предупредихме какво може да последва, се отказаха.


Ердоган посочи, че граждани с руски паспорти организират и осъществяват сделките.


Най-големият търговец е Джордж Хашрави, със сирийски и руски паспорт, който купува и продава петрола. Също има един руски майстор на шахмата, който върши същата работа. Разполагаме с уличаващи  документи, каза Ердоган. 


Турският премиер Ахмед Давутоглу определи отправените срещу Ердоган и семейството му обвинения като пропагандната машина на вестник "Правда" от времената на бившия съветски режим и ги нарече пълни измислици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна