Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През последните 20 години температурата у нас се е повишила средно с градус и три десети

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните две десетилетия средногодишната температура в България се е повишила с градус и три десети,  каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева като се позова на  научни анализи. Тя участва в конференция "Измененията на климата - предизвикателствата пред българската природа и туризъм".

Въздействието на климатичните промени се определя от учените за България като умерено уязвимо в секторите на икономиката, каза министър Ивелина Василева:

Увеличават се периодите на засушаване и съответно намаляват количествата валежи на територията на страната за цяла година, в същото време пък се увеличава интензивността, тоест големи количества валежи за кратък период от време, което пък може да създава риск от възникването на неблагоприятни природни явления и бедствия. Това е нещо, с което трябва да се борим, да работим в посока превенция и управление на рисковете.

Статистическите данни показват  подобрение във физико-химичното състояние на водите през последните години. Нарастване на пречиствателните отпадъчни води и на селищата с адекватни системи за водоснабдяване и пречистване.

България има достатъчно обем лични водни ресурси. Това, което е необходимо, е да се подхожда с максимална степен на внимание към ефективното използване  на водите, каза Василева.

В туризма в резултат от повишаване на температурите ще се  удължи летният сезон, посочи още министър Василева. Научните изследвания показват, че градската среда у нас е устойчива на климатичните промени до 2035 година и дотогава у нас не се очакват драстични проме


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна