Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери зове за активизиране на неутралните съюзници срещу "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На фона на влючването от днес и на Великобритания във въздушните удари по позиции на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак държавният секретар на САЩ Джон Кери настоя за по-активно участие на всички съюзници в действията срещу терористите на територията на Ирак и Сирия, съобщи Асошиейтед прес.

Говорейки в Белград на среща на Съвета на външните министри от ОССЕ, Кери подчерта: Вчера се обадих на неутралните съюзници, призовавайки ги да повишат своята подкрепа в борбата с "Ислямска държава", да засилят организираните действия в Сирия и Ирак, както и защитата на съюзници като Турция, Йордания, Ливан.

Държавният секретар на САЩ отбеляза също, че без наземна операция в Сирия и Ирак победата над "Ислямска държава" няма да е възможна. Той поясни, че има предвид привличането към тази задача на сирийски и арабски военни сили.

Смятам, че всички сме наясно с това - без да осигурим сухопътни сили, които да са готови да се борят с "Ислямска държава", няма да можем да победим, каза Кери. Според него при координирани съвместни действия, които да вървят успоредно с намирането на политическо решение на сирийската криза, терористите ще могат да бъдат разгромени за броени месеци.

От днес сутринта Великобритания също нанася свои въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" на сирийска територия, след като британският парламент одобри такива действия. Самолетите излитат от военната база "Акротири" в Кипър.

Решението беше подкрепено от 397 британски депутати, 223-ма се обявиха против. Премиерът Дейвид Камерън успя да привлече мнозинството на своя страна с емоционална реч, в която риторично попита: Ще преследваме ли терористите на тяхна територия, откъдето планират атаки срещу нашите граждани или ще седим и ще ги чакаме да ни атакуват?

Лейбъристкият лидер Джереми Корбин до край остана противник на британската военна намеса, въпреки че част от съпартийците му я подкрепиха. Корбин бе категоричен: Общественото мнение се обръща все по-отчетливо срещу този зле обмислен устрем към война.

Отношение по темата взе днес и президентът на САЩ Барак Обама. В телевизионно интервю той увери, че сегашното ангажиране на САЩ в Ирак и Сирия, където за борба с Ислямска държава се изпращат допълнителни американски войски, не е като през 2003-а. Обама подчерта: Ние няма да правим някакво нахлуване в Ирак или Сирия в стил Ирак-2003, използвайки батальони за прекосяване на пустинята. Но аз бях много ясен, че ние ще действаме систематично за притискане и окончателно унищожаване на Ислямска държава, а това изисква от нас военно участие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени