Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки в борбата с тероризма и незаконната миграция ще обсъждат вътрешните министри от ЕС

Действията в борбата срещу тероризма и стратегията за вътрешна сигурност на Европейския съюз (ЕС) ще обсъдят на заседание в Брюксел министрите на вътрешните работи. Пред министрите ще докладва координаторът на ЕС по антитероризъм Жил Де Керхов относно мерките за по-бърз обмен на разузнавателна информация между службите на 28-те държави.

Европейската полицейска служба Европол, която сега координира взаимодействието срещу международната престъпност, скоро ще има по-големи правомощия и в борбата с тероризма. Законодателният текст ще бъде формално одобрен на срещата, след като получи съгласието на депутатите в Европарламента. С разширяването на правомощията Европол ще може по-лесно да създава специализирани звена и да обменя информация със структури от частния сектор.

Основна част от дискусията ще се фокусира върху подсилването на контрола на външните граници и Шенгенската система. В този разговор ще участват и министрите на Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария, които са извън ЕС, но участват в Шенген.

Мерките срещу миграцията също ще бъдат разгледани. След публикации в пресата, че Гърция е била заплашена с временно изключване от общото пространство без вътрешни граници на Съюза, Атина официално поиска помощ за справяне с наплива от бежанци на островите. Вчера беше задействан европейския механизъм за гражданска защита, чрез който гръцките власти ще получат палатки, одеала и други средства за приема на хората. Освен това Гърция се съгласи да допусне служители на агенцията Фронтекс да помагат за охраната на границата й с Македония, през която върви миграционния поток.

Страните в Европейския съюз ще разискват в Брюксел и възможността да удължат до две години възстановяването на контрола по вътрешните граници в Шенгенското пространство заради миграционния натиск по външните граници на Съюза, предаде Франс прес.

Германия и други страни от Шенгенското пространство през последните месеци възстановиха контрола по границите вътре в шенгенската зона, замислена за свободно движение. По силата на шенгенските правила обаче това не може да продължи повече от шест месеца.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени