Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев:

По-ниски цени на застраховките за автомобили при сключване на договора онлайн

Снимка: БГНЕС

Представители на застрахователния бранш и на партия ГЕРБ стигнаха до решението застраховките "Гражданска отговорност" и "Каско" да могат да бъдат сключвани и по интернет, без да е необходим електронен подпис, като промяната ще влезе в сила от началото на 2016-а година.

Сключването по интернет на застраховките "Каско" и Гражданска отговорност" ще доведе до съкращаване на разходите от страна на застрахователите, което от своя страна ще намали и цената на застраховките за автомобилите, обясни Делян Добрев от ГЕРБ: 

Когато застрахователят има възможност да предложи онлайн застраховката директно на крайния потребител, то застрахователните брокери ще отпаднат - това ще намали цената на застраховката "Гражданска отговорност" между 20 и 40 лева, а съответно цената на Каското ще падне с много повече.

Според ГЕРБ това ще компенсира цената на винетките, без да е необходим електронен подпис, като Добрев разясни механизма по следния начин:

С кредитна карта, дебитна карта или банкова сметка - самото разплащане има достатъчно детайли. При сключването на онлайн застраховки ще трябва да се вкарат детайлите от големия талон за автомобила.

Още едно предимство на онлайн застраховане на автомобила е, че клиентът ще може да вижда цените на всички застрахователи, да избере къде да направи застраховката. От ГЕРБ допуснаха още, че тази по-голяма конкуренция може още да намали цената на застраховките "Гражданска отговорност" и "Каско".

Стикерът обаче ще остане заедно с писмената форма на договора, който застрахователят ще трябва да изпраща на клиента, за да се контролират самите застрахователни компании. При Автокаското остава посещението на място, за да се снима автомобилът, но остава онлайн застраховането.

Ще може да си поръчаш застраховка онлайн, като ще имаш ангажимент да докажеш, че автомобилът ти е в състоянието, в което твърдиш, допълни още Добрев и заяви, че тези промени ще бъдат гласувани окончателно в пленарната зала идния четвъртък. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени