Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха британец за разпространение на детска порнография

Британски гражданин, разпространявал материали с детска порнография, е бил задържан при съвместна операция на ГДБОП и областната дирекция на полицията в Русе.

Акцията по задържането на се е провела на 26 ноември. Тогава от дома на 63-годишния британец в село Босилковци, са иззети материали, които той е разпространявал в специализирана платформа за обмен на такъв тип съдържание. Конфискувани са три лаптопа, два таблета, телефони, флашки, и дискове с общо над 1 терабайт  детска порнография.

Става въпрос за видеофайлове и снимки, актови снимки, на малолетни и непълнолетни лица и той ги е разпространявал тези актови снимки, те са някъде около 500 броя видеофайлове общо и снимки, съобщи районният прокурор на Бяла Трифон Владов.

Британецът е роден през 1953 година в град Карлайл, но от няколко години живее в малкото село в Русенска област.

Разполагаме се информация, че преди време, когато е живял в Англия, е съжителствал с лице, която е било с педофилски наклонности. Освен това имаме информация, че е осъждан във Великобритания за подобно престъпление и то с ефективна присъда, каза още Владов.

Макар и осъждан в родината си, според българското законодателство британецът е с чисто съдебно минало.

За престъпленията му обаче се предвижда наказание от 6 години лишаване от свобода и глоба до 8 хиляди лева. В момента мъжът е с постоянна мярка "задържане под стража", а за случая са уведомени полицейските власти във Великобритания, както и Европол.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна