Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимира Янева и Румяна Ченалова на очна ставка пред Етичната комисия на ВСС

| обновено на 07.12.15 в 09:31
Снимка: БГНЕС

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще прави очна ставка между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова заради записите на разговорите помежду им, които тресат съдебната система.

На заседанието на Комисията в понеделник са поканени и съдебни кадровици, чиито имена се споменават в разговорите от Янева.

Ченалова и Янева вече бяха поотделно в Етичната комисия, като първата си спомни, че е чувала от бившата си шефка да ѝ разказва, че по поръка на премиера, главният прокурор я е "опраскал" заради аферата "Червеи", както и че Владимира Янева ѝ е разказвала как е коментирала случая със Сотир Цацаров, председателя на Върховния административен съд Георги Колев и хора от ВСС.

На 7 декември членовете на Етичната комисия ще правят очна ставка между отстранената Янева и уволнената Ченалова, която поясни, че ще отиде, въпреки че не разбира как ще се прави очна ставка, когато:

Аз казвам, че Владимира Янева ми е разказвала тези неща. Тя казва, че не си спомня. Очна ставка би било резонно, ако тя казва: "Не. Не съм ѝ ги казвала".

Никой няма интерес от тези хора да се разкрият фактите. Те го казаха: Не сме казали такова нещо. Това са измислици. Който и да проверява истинността на фактите, прокуратурата е един вид  децентрализирана. На върха е главният прокурор,
допълни с недоверие Ченалова.

В Етичната комисия през деня са поканени известни столични адвокати, смятани за близки до Янева и по отношение на които се появиха предположения, че може би измежду тях е мъжкият глас, който се чува спорадично на записите Янева-Ченалова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени