Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбският военен министър пред оставка заради сексистка реплика към журналистка

Сръбският военен министър Братислав Гашич сред журналисти и журналистки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбският министър на отбраната Братислав Гашич може да бъде принуден да подаде оставка заради направен от него сексистки коментар спрямо журналистка, изпълняваща професионалните си задължения, съобщи Ройтерс. Минавайки покрай група журналсти, очакващи изявленията му, Гашич подхърлил към репортерка, клекнала, за да не пречи на камерите да снимат: Обичам журналистки, които клякат толкова лесно.

Репликата му предизвика буря от възмущение и искания за оставка. В писмо, изпратено от работодателя на засегнатата журналистка - радио Б 92, се подчертава, че думите на военния министър са не само сексистки, но и изрязават ясна политическа позиция. Той показа ясно в какво положение журналистите са приемливи лично за него, за министерството му и за правителството, в което участва. Явно те са приемливи, само когато коленичат пред изпълнителната власт, се отбелязва в писмото.

По казуса се изказа и сръбският премиер Александър Вучич, който заяви, че Гашич не може да остане министър на отбраната след такава обида.

Самият Гашич се извини и каза: Искрено съжалявам за своето срамно и скандално поведение.

Но премиерът Вучич реагира така: Няма извинение за направеното от Гашич. Хубаво е, че се извини, но това не е достатъчно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна