Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди студенти от страната и чужбина празнуват 8 декември в Банско и Пампорово

| обновено на 08.12.15 в 12:02

Около 15 хиляди студенти от България, Гърция, Македония и Румъния се очаква да празнуват в Банско. Първите групи пристигнаха още вчера.

Освен празничната вечеря и нощния купон хотелиерите са осигурили и транспорт до ски съоръженията. От няколко дни основните писти в ски зоната над града работят, има осигурена възможност и за конна езда в близкото село Бачево, известно с конните си бази. Ако студентите решат да удължат своята ваканция, три нощувки се предлагат на цената на две.

В повечето заведения консумацията е свободна, няма куверти, заявиха от бранша.

Полицията в града е взела всички мерки за безопасността на студентите и гарантиране на обществения ред. Три пъти е увеличен броят на патрулиращите екипи в Банско и Добринище. Извършени са предварителни проверки на всички обекти.

В курорта и района има и засилено присъствие на представители от други контролни институции - Българска агенция за безопасност на храните, Национална агенция по приходите, Агенция "Митници" и Комисия за защита на потребителите.

Близо 1000 студенти посрещна родопският курорт Пампорово. Там празникът започна с голям купон през миналата нощ.

Студентите празнуват на 8 декември, когато е денят на Свети Климент Охридски по стар стил на календара. Светецът е считан за покровител на българското висше образование, най-старото ни висше училище носи неговото име.

Още за атмосферата в Пампорово по време на студентския празник чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна