Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно ще се обсъждат спорните текстове в новия проект на Кодекса за застраховането

Снимка: БГНЕС
Комисията по икономическа политика на парламента ще заседава извънредно по спорните текстове в новия проект на Кодекса за застраховането.

Все още неизяснени остават въпросите, които засягат онлайн застраховането и необходимостта от стикер, който да доказва наличието на "Гражданска отговорност" на автомобилите.

Повече от месец застрахователи, неправителствени организации и юристи настояват в новия Кодекс да бъде разрешено електронното сключване на застраховки. Тук започват споровете - да се удостоверява или не с електронен подпис договорът, или със стикера на предното стъкло при "Гражданска отговорност".

Финансистът Борислав Богоев увери:

Електронният запис в Централния депозитар за електронните ценни книжа е меродавен и служи за доказателство, че там имате ценна книга.


Заместник-председателят на застрахователния надзор в Комисията за финансов надзор Ралица Агайн възрази:

При обаждане по телефона, когато няма електронни подписи, а впоследствие при спор, ще е невъзможно за потребителя да докаже съществуването на договора.

Делян Добрев от ГЕРБ коментира:

Само електронен подпис, за мен поне, е ограничаващо условие. Ще дадем възможност, при конкуренция и сключване на договори онлайн, цената на тази "Гражданска отговорност" да падне с 20-30-40 лева
, напомни Добрев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна