Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще е домакин на две световни първенства, реши ФИГ

Снимка: www.nanning2014gymnastics.com

България ще бъде домакин на Световното първенство по скокове на батут през 2017 година и на шампионата на планетата по художествена гимнастика през 2018 година, реши Изпълнителният комитет на Международната гимнастическа федерация на среща в Лозана за определяне на домакините на двете големи първенства за олимпийския цикъл между 2017 и 2020 година.

София има опит в организирането на големи състезания, като през 2013 година беше домакин на Световното първенство по скокове на батут в "Арена Армеец". Именно тази зала ще приеме и състезанията през 2017 и 2018.

София е и част от тура за световната купа по художествена гимнастика от 2011 година. България е била домакин на първенство на планетата в този спорт през 1987 година във Варна.
България има дълги и дори исторически традиции в гимнастиката, най-вече в художествената. Радваме се, че местната федерация продължава да поема инициативата за организиране на световни първенства. С тези два турнира София слага страната на картата за следващия олимпийски цикъл, заяви в интервю за официалния уебсайт на международната асоциация нейният президент Бруно Гранди.

Шотландската столица Глазгоу ще приеме световното първенство по художествена гимнастика през 2016 година, докато канадският град Монреал ще бъде домакин на шампионата през 2017. Финалите през тази година бяха проведени между 7 и 13 септември в германския град Щутгарт. Последното първенство донесе две олимпийски квоти на България за Рио 2016 - една за ансамбъла и една за Невяна Владинова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна