Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът прие оставката на Христо Иванов, Радан Кънев оттегли личната си подкрепа от правителството

| обновено на 09.12.15 в 17:41
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка. Това заяви самият той от трибуната на Народното събрание. Оставката на Иванов дойде по време на обсъждането и гласуването на текстовете по промените в Конституцията. След среща с премиера Бойко Борисов Иванов заяви, че неговата оставка е приета от министър-председателя. Срещата между двамата се състоя в Министерския съвет, минути след като намерението за оставка беше обявено от парламентарната трибуна.

Бяха направени добри крачки за подобряване на съдебната система, но недостатъчни. Поради това не мога да продължавам да изпълнявам длъжността, посочва в мотивите си Христо Иванов. Той и премиерът Борисов взаимно си благодариха за добрата съвместна работа и си пожелаха да продължават да работят в сътрудничество. Министър-председателят посочи, че министър на правосъдието ще бъде предложен на Народното събрание за избиране след консултации между партиите в коалицията. На излизане от Министерския съвет Иванов коментира, че така се слага точка на тази част от историята. Той беше придружен от тримата си заместници – Андрей Янкулов, Петко Петков и Вергиния Мичева, които също са депозирали оставките си.  Иванов подчерта, че оттеглянето му от министерския пост е негово лично решение. 

Иванов потвърди, че подава оставката си заради резултата, който се е получил днес при гласуването на промените в Конституцията в парламента. Темата за свръховластяването на главния прокурор и нежеланието на българската политическа класа като цяло да погледне тази тема в очите беше онова, което доведе до изчерпване на политическия ресурс, с който да правя следващи стъпки, коментира Иванов. Министърът на правосъдието обяви подаването на оставката си, след като парламентът запази ревизирания вариант на разпределението на квотите в магистратската и парламентарна квоти в съдийската и прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет. Настояването на министъра прокурорската квота да не бъде доминирана от обвинители беше бламирано с гласовете на всички партии без Реформаторския блок. Иванов излезе на трибуната и обяви:

Уважаеми народни представители, преди гласуването по този текст аз се обърнах към Вас и казах, че, според  мен, става дума за наистина ценностен въпрос. Гласуването по този въпрос ясно показа какво е мнозинството. За съжаление, символично и политически отправихме послание за това, че независимостта на съда не е достатъчно ценена. Въпреки че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки по посока на върховенството на правото, сега с това гласуване стана важна, голяма и символична стъпка към съмнението, че все повече в България може да се говори за върховенство на главния прокурор. Затова аз с голямо облекчение мога да уверя, че няма да упражнявам правомощията на министър на правосъдието. Днес ще направя всички стъпки за своето оттегляне.

Христо Иванов заяви в парламентарните кулоари, че оставката му е най-хубавият коледен подарък, който си е направил. На въпрос кога е взел решението за оставка, той обясни, че това е станало още в първия ден, когато се е заклел и е поел поста, за да свърши конкретни неща и кауза:

Въпросът е ценностен – дали в България политическата система може да постави интересите на независимостта на съда над зависимостта си под различни форми от свръховластената фигура на главния прокурор, независимо от това как се казва той, поради което, както и заради цялостната ситуация в последните седмици. Аз мисля, че няма да има политически ресурс да провеждаме реформа от тук нататък и сега аз ще си подам оставката. Естествено, че веднага ще я връча на премиера. Това не е личен въпрос аз дали съм предаден. Въпросът е в една кауза, която беше дефинирана. От тук нататък следват важни решения, които трябва да се вземат, затова дали наистина ще се продължи в тази посока, която аз очертах. Надявам се, че моята оставка ще послужи за преосмисляне поне от някои хора на тази посока. Единствената ми емоция е огромно облекчение и очаквам Коледа. По-хубав коледен подарък не бих могъл да си направя!


От настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител. Това заяви в кулоарите на  парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев:

От настоящия момент правителството на господин Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество, като български народен представител. Това е позиция, която съм заявявал многократно с оглед на днешното парламентарно поведение на ГЕРБ. Доверието от моя страна, отново говоря лично, е напълно разрушено. Имаше безкрайно много поводи да бъде наранено през изминалите месеци, но в момента е напълно разрушено, така че това, което мога да кажа сега, е, че аз съм опозиционен депутат. Всички компромиси, които сме направили до момента, а те са огромни, и цялата подкрепа за едно доста съмнително по характера си управление, бяха в името на едно нещо и то е на успешно прокарване на съдебната реформа във варианта на подписания от над 180 народни представители компромис. ГЕРБ се отметна от подписа си под този компромис. Аз няма как да бъда в едно мнозинство с хора, които са ме излъгали. Казах, че споделям личното си решение, както съм обещал отдавна. Политическите решения предстоят.

Попитан дали ще има други министри на Реформаторския блок, които ще подадат оставка, както направи правосъдният Христо Иванов, той заяви, че предстои политическо решение както на партията, която оглавява – ДСБ, така и на ръководството на реформаторите.

Коментар на съдебния ни репортер Силвия Великова от предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.

Коментарите на министър Христо Иванов и на лидера на ДСБ Радан Кънев можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна