Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолкер Каудер, ХДС: Осигуряването на външните граници на ЕС трябва да се прави от обща европейска гранична полиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осигуряването на външните граници на ЕС трябва да се прави от обща европейска гранична полиция, защото сегашната охрана е неефективна. Това поиска германският депутат и председател на парламентарната фракция на Християндемократическия съюз Фолкер Каудер.

Охраняването на външните граници на ЕС не е вече по силите на отделните държави и затова трябва възможно най-бързо да създадем обща гранична полиция, заяви Каудер. Той поиска и създаване на нова позиция в Еврокомисията – европейски комисар по външните граници. Европа трябва да е готова да постави ново начало в политиката си на сигурност, предвид огромното движение около границите ѝ, което скоро няма да спре, посочи политикът, който е дясна ръка на канцлера Ангела Меркел.

В такава ситуация една Гърция, например, вече не е в състояние да се справи с охраната нито логистично, нито финансово. Трябва Европа да действа заедно, заяви той. Каудер поиска и агенцията по сигурността на границите ФРОНТЕКС да бъде доразвита до самостоятелна институция със собствени права и задължения. Говорим за обща европейска армия, но приоритет трябва да е общата европейска полиция, смята Каудер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени