Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха Нобеловите награди на церемонии в Осло и Стокхолм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Осло бeше връчена Нобеловата награда за мир. Нейн носител тази година станаха четири организации, представляващи гражданското общество в Тунис.

Квартетът за национален диалог помогна за спасяването на крехката демокрация в страната през 2013 година, като организира продължителен и труден национален диалог между ислямистите от партия "Ан Нахда" и опонентите им, каза на церемонията по връчването на приза председателят на Нобеловия комитет за мир Каси Кулман Фиве:

Квартетът е формиран през лятото на 2013-а, когато процесът на демократизация е застрашен от провал. Той започва алтернативен и мирен политически процес, в момент когато страната е на ръба на гражданска война.

Нобеловите лауреати призоваха международната общност да превърне борбата срещу тероризма в абсолютен приоритет. Церемонията в кметството в Осло премина при засилени мерки за сигурност заради джихадистката заплаха.

Останалите Нобелови награди - за литература, химия, медицина, физика и икономика, се връчват също днес в шведската столица Стокхолм.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна