Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Русия подпомага Сирийската свободна армия

Путин заповяда на руските военни да действат максимално твърдо в Сирия.

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия подпомага обединяването на усилията на редовната сирийска войска и на Сирийската свободна армия в противопоставянето срещу "Ислямска държава", заяви руският президент Владимир Путин на разширено заседание на колегията на министерството на отбраната в Москва. Същевременно Путин заповяда на руските военни да действат максимално твърдо в Сирия.

Специално искам да отбележа, че дейността на нашата авиационна група съдейства за обединяването на усилията както на сирийските войски, така и на Свободната сирийска армия. В момента нейни части в състав на над 5000 души също като редовната войска водят настъпателни действия против терористите в провинциите Хомс, Хама, Алепо и Рака. Освен това ги подкрепяме от въздуха, също като сирийската армия. Оказваме им помощ с въоръжаване, боеприпаси и материални средства, каза Путин.

Президентът също така подчерта, че Русия ще унищожава всяка цел, която може да застраши руските сили в Сирия, като същевременно ще си сътрудничи с други антитерористични сили като Израел и САЩ:

Заповядвам да се действа крайно твърдо. Всяка цел, застрашаваща руската групировка или наземната ни инфраструктура, подлежи на незабавно унищожение. Същевременно е важно да се разрива сътрудничеството с всички държави, които са реално заинтересовани от унищожаването на терористите. Имам предвид и контактите по осигуряване на безопасността на полетите с команден пункт във военно-въздушните сили на Израел, и със силите на коалицията, оглавявана от САЩ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна