Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Междуправителствената група за финансово действие ще обсъжда мерки срещу финансирането на "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Междуправителствената група за финансово действие, базирана в Париж и съставена от над 30 страни, започва извънредно заседание, посветено на борбата срещу финансирането на джихадистите от "Ислямска държава". Целта на срещата, която ще продължи до понеделник, е да се намери начин за оказване на натиск върху страните, които все още не са взели мерки срещу ИД, предаде Франс прес. Въпросът за пресичане на финансирането за ИД ще бъде обсъждан на 17-и декември в Съвета за сигурност на ООН. Групата за финансово действие е създадена през 1989 г. и е съставена от 34 страни и територии, както и от две регионални организации.

Междувременно в Саудитска Арабия приключи срещата на над 100 представители на силно фрагментираната сирийска политическа и въоръжена опозиция. Те се договориха да работят заедно за подготовка на мирните преговори с режима на президента Башар Асад, които трябва да започнат в началото на следващия месец. Договорено беше и създаването на обединен опозиционен комитет, който да координира предстоящите разговори с режима на Асад, предаде Ройтерс.

Представителите на въоръжените бунтовнически групировки в Сирия са най-голямата единична група в комитета. Останалите попълнения са от политическата опозиция в изгнание, от вътрешната сирийска опозиция, базирана предимно в Дамаск, както и независими представители. 

В интервю по-рано Башар Асад се обяви срещу участието на терористични групировки в преговорите под натиска на САЩ и Саудитска Арабия и посочи, че никой в Сирия не би приел такива преговори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна