Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Париж е подписано глобалното споразумение за климата

| обновено на 13.12.15 в 08:46
Подписано е глобалното споразумение за климата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавите участнички в световната конференция за климата в Париж одобриха универсалното споразумение за борба срещу климатичните промени. То беше приветствано като историческо от световни лидери и организации.

Франция обедини света - така приветства френският президент Франсоа Оланд историческото споразумение за борба с климатичните промени, прието от 195-те държави на световната конференция за климата в Бурже. Сигналът на френския външен министър Лоран Фабиюс, че текстът е одобрен, предизвика взрив от аплодисменти и развълнувани поздравления в залата. Споразумението беше постигнато след продължителни и тежки преговори.

Документът определя като цел ограничаването на глобалното затопляне под 2°C, по възможност 1,5°C. Развитите страни се ангажират да осигурят финансирането за мерките на развиващите се държави за ограничаване на вредните емисии и приспособяване към климатичните промени. Определена е годишна финансова база от 100 милиарда долара с перспективата да бъде увеличена до 2025 г.

Генералният секретар но ООН Бан Ки-мун определи споразумението като колосален триумф за човечеството и планетата.

Историческо споразумение, което отваря нови перспективи пред човечеството, така генералният директор на ЮНЕСКО - Ирина Бокова определи подписаното споразумение за понижаване на емисиите парникови газове и ограничаване на глобалното затопляне.

Президентът на Съединените щати Барак Обама определи документа като най-добрия шанс за спасяване на планетата от последиците от глобалното изменение на климата.

Председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент също приветстваха споразумението за климатичните промени. Жан-Клод Юнкер заяви, че сделката е успех на Евросъюза и посочи: отдавна сме глобален лидер в действията за климата и Парижкото споразумение отразява нашата амбиция в световен план. Организацията "Грийнпийс" също изрази радостта си от постигнатото.

Историческо е прилагателно, с което често се злоупотребява в политиката, отбелязва Мартин Шулц, но допълва, че постигнатото споразумение напълно го заслужава. Това е ясно послание, че иновациите, инвестициите и изследванията в чисти и устойчиви технологии, а не в замърсяващи дейности, ще бъде печелившата формула, казва още председателят на Европарламента.

Споразумението от Париж предвижда възможност държавите да компенсират вредните си емисии, като купуват емисионни кредити от други страни.

В политическата част от документа се признава важността на определянето на цена на въглерода, но не се изисква от отделните страни да разработват такъв механизъм.

Френският президент Франсоа Оланд обяви, че Франция ще преразгледа целите си за намаляване на парниковите газове до 2020 година и ще опита да създаде коалиция за определяне на глобална цена на въглерода. Заветната цел е да се ускори промяната към зелена енергия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени