Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в Провадия заради опасно надвиснала скала

| обновено на 13.12.15 в 17:40
Снимка: БГНЕС

26 души са евакуирани в община Провадия заради опасно надвиснала скала над 14 къщи на ул. "Цанко Церковски" в  южната част на общината. Инцидентът е станал снощи.

Частичното бедствено положение в община Провадия ще остане докато скалният къс, надвиснал опасно над къщите, не бъде обезопасен, съобщи кметът на Общината Филчо Филев:

Калният отломък, който се е отцепил, е над 50 тона. Зад него има един наполовина голям. Къщите, които са под него са 14 на брой. Хората са евакуирани.

Георги Стоянов – управител на фирмата, която с 8 алпинисти ще започне обезопасяването, обясни:

Този път скалите са доста по-надвиснали и по-опасни. Трябва с алпинисти да се работи, да се анкерира, да се обезопасят предварително с високоякостна мрежа. След това да се пристъпи към разрушаване. Разрушаването е по безвзривен способ и е възможно най-безопасно. Ще реагираме максимално бързо.

Действително ситуацията е много опасна, тъй като скалата е от варовик. Има опасност от свличане, а надвисналият къс е 50-60 тона, потвърдиха специалисти от фирмата.

13 от хората вече са настанени при свои роднини, а 13 са в местния хотел, както и в къщата за гости на Общината, известна още като „Ламбовата къща“. Тепърва ще се прави проучване от "Геозащита"-Варна.

Частични проблеми с по-малки късове е имало, но специално такъв голям къс, както са тия в момента, не. Ако скалата се свлече и съсипе къщите , алтернативата е на улицата. Майка ми е 86-годишна. Остава жената на улицата, заяви един от евакуираните.

За цялостно решение на проблема и за укрепване на целия скален венец, за което се говори от години, е необходимо около 1 милион лева финансиране, каза кметът. Общината ще кандидатства пред Фонда за бедствия и аварии към Министерския съвет.

През тази година имаше друг подобен инцидент с надвиснала скала в северната част. Там обаче мащабите бяха много по-малки и много бързо беше разрушена опасната скала.

Проблемът в община Провадия е от години. Цялостното укрепване на скалите и решаване на проблема за сега остава невъзможно, тъй като липсват достатъчно финансови средства и пари до сега не са намерени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна