Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На най-големия метеоритен дъжд за годината ще може да се насладим на 14 декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Метеорен поток ще може да бъде наблюдаван от цялата територия на страната на 14 декември, около 20.00 часа вечерта, съобщи за Радио Шумен астрономът Пенчо Маркишки. Метеоритите ще се виждат най-добре извън града, на неосветена територия, като могат да бъдат наблюдавани и с невъоръжено око:

Луната няма да пречи. Привечер тя ще бъде с 12% осветен диск, тоест с вид на тънък сърп. Ще залезе малко след 20.00 часа и небето след това остава тъмно до края на нощта. Но предвид, че самият максимум на потока е около 20.00 часа, тези, които не проявяват чак толкова голям интерес, може да се задоволят само с първите няколко часа на вечерта. Уверявам ви, че ще видят нещо, което наистина си струва, нещо, което е гигантски космически спектакъл. Това са частици, които се разхвърлят в пространството от един астероид, наречен 3200 "Фаетон".

Тези частици образуват метеорни роеве в космическото пространство и периодично през декември Земята минава през тези облаци. Част от тях навлизат в атмосферата и изгарят, като оставят след себе си тлеещи следи, каза още Пенчо Маркишки. Около 20.00 часа в понеделник, когато е пикът на метеорния поток, ще бъдат наблюдавани около 120 метеорита на час.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна