Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия се обяви в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Ирак   

Сергей Лавров/в ляво/ и Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази подкрепата на Москва за суверенитета и териториалната цялост на Ирак във връзка с присъствието на части на турски войски в страната. Той проведе телефонен разговор със своя иракския колега Ибрахим ал Джафари, съобщи на страницата си руското външнополитическо ведомство.
„Иракският министър информира руския си колега за развитието на ситуацията около незаконното навлизане на турски военен контингент в Северен Ирак и обръщението на Багдад към Съвета за сигурност на ООН по този въпрос. От руска страна бе изразена твърдата принципна позиция в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Ирак, както и на действията, които иракските власти предприемат във тази връзка в съответствие с нормите на международното право и Устава на ООН“, се казва още в съобщението.
Руските електронни медии съобщават, че в иракската столица Багдад пред турското посолство се е провела многохилядна демонстрация против присъствието в страната на турски войски.
Иначе руския външен министър Сергей Лавров заяви, че не може да се очаква Москва да се включи в евентуална военно въздушна операция срещу ислямистите в Либия, които контролират по-голямата част от северноафриканската държава, защото правителството и не се е обърнало към Русия с подобна молба, така както е направило сирийското.                                                     Напрегнатите отношения между Москва и Анкара продължават да предизвикват напрежение между двете черноморски държави. В руското министерство на отбраната днес бе извикан турският военен аташе, заради инцидент между руски и турски кораби в Егейско море, край гръцкия остров Лемнос, при които е било предотвратено сблъскването на военноморски съдове на двете държави.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна