Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИСС настояват да се определи нова формулировка на понятието „енергийна бедност“

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

От Икономическия и социален съвет (ИСС) ще настояват правителството да определи нова формулировка за "енергийна бедност". Засега в България такива са 35-40 на сто от домакинствата, а критерият е 30% от доходите да отиват за парно, ток и вода. Според Съвета при либерализацията на енергийния пазар следващата година е нужен микс от политики за подпомагане на реалния сектор, на малките предприятия и на домакинствата. Изчисленията показват неминуемо първоначално повишаване на цената на тока, твърди президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Правителството все още не е предложило мерки за енергийно подпомагане, нито за интервенция на пазара на енергия за малките фирми и за бюджетните потребители като училища, болници, общински структури, каза Пламен Димитров:

Наредбата за подпомагане на големите енергийни потребители все още не е нотифицирана от Брюксел. Ако допуснем, че тази наредба бъде нотифицирана във вида, в който е предложена,  и наистина една голяма част от енергийните потребители ще намерят форма на подкрепа през нея, но за малките фирми в бюджета и в досегашните намерения на властта, няма мерки. Затова и нашето притеснение е изискването от всички власти да са адекватни към това, което ще се случи.

Две от мерките, които се прилагат при либерализиран пазар, предлагат от Икономическия социален съвет – енергиен калкулатор и колективни превключвания от един към друг доставчик. Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" заяви:

Както всички търговци на електроенергия трябва да се лицензират, задължителен елемент от лицензията може да бъде да въвеждат параметрите на своите тарифи в този калкулатор. И аз като потребител мога да влезна в този калкулатор, да въведа параметрите на потреблението си и той да ми покаже коя тарифа е най-изгодна за моя профил на потребление. Компании за колективно превключване, при което се събира една голяма група потребители, която казва „ние всички се ангажираме да се превключим“ и се получава нещо като аукцион. Доставчиците на енергия свалят цената , за да могат да вземат цялата тази група от 1000-2000-3000 клиенти наведнъж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна