Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБГ решава днес дали да оттегли подкрепата си за правителството

| обновено на 14.12.15 в 09:22
Снимка: grajdani.bg

Очаква се партия Движение "България на гражданите" (ДБГ)  да реши в понеделник дали ще оттегли подкрепата си за правителството. Формацията, чийто лидер е Меглена Кунева, има най-много депутати в парламентарната група на Реформаторския блок. 

Партиите от Реформаторския блок трябва да излязат с общо решение във вторник. Ръководството на ДБГ се събира, за да обсъди каква да е позицията ѝ след решението на ДСБ да излезе в опозиция и на Петър Москов да остане министър на здравеопазването.

Това стана след оставката на правосъдния министър Христо Иванов заради орязаните промени в Конституцията. 
Въпросните промени, свързани със съдебната система, ще бъдат разгледани в понеделник в парламентарната комисия на трето четене, като според правилата, приети от народните представители, между второ и трето гласуване не се правят предложения по текстовете.

В неделя заместник-председателят на Демократи за силна България (ДСБ) Атанас Атанасов обяви пред "Хоризонт", че ще предложат и на останалите партии в Реформаторския блок да излязат в опозиция:

От тук нататък Петър Москов е министър в правителството на Бойко Борисов и нищо повече. Всички очакваха от него другото действие, а именно да излезе в опозиция. Няма да хвърлям камък по Петър Москов, макар че заслужава дърво.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също заяви, че би било много зряло, ако останалите партии в Реформаторския блок вземат решение като това на ДСБ – министрите им да останат в кабинета, а подкрепата за управлението да бъде оттеглена. По думите му това ще позволи реформаторите да се консолидират като единна сила.

Партия СДС вече обяви, че остава в управлението.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна