Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин и Ирина Бокова откриха Четвъртия международен културен форум в Санкт Петербург   

Четвъртият международен културен форум в  северната столица, както е известен още Санкт Петербург, бе открит при рекорден брой участници в него, достигащи 7000 души. Това е 100 пъти повече  в сравнения с първия форум през 2012 година. На форума в Санкт Петербург присъстват повече от 36 делегации от различни държави в Европа, Близкия изток, Азия и Африка, водени от министрите на културата на тези страни. Независимо от сложните външнополитически процеси, на форума в Санкт Петербург са пристигнали авторитетни представители от различни области на културата, каза пред журналистите днес руският заместник-министър на културата Александър Журавский. 

Тазгодишното издание е посветено на 70-годишнината от създаването на световната културна организация ЮНЕСКО и по този повод тук е и генералният й директор Ирина Бокова.  Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова припомни в словото към участниците, че в Петербург е било прието посланието за запазването на културното наследство. В словото си президентът Путин каза, че Русия има много сериозен интерес да сътрудничи с ЮНЕСКО в областта на опазването на световното културно наследство. В рамките на форума Владимир Путин ще приеме Ирина Бокова и ще разговаря с нея.

На форума в Петербург ще бъде отбелязана и една друга важна годишнина за Русия, а именно 25-годишнина от появата на списъка на руските обекти от световно културно наследство на ЮНЕСКО. В Петропавловската крепост бе открита паметна плоча, информираща, че историческият център на старата столица е бил първият обект в списък на ЮНЕСКО в Русия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени