Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Димитър Шивиков ще бъде съден за злоупотреба със служебно положение

Димитър Шивиков
Снимка: БГНЕС

Военноокръжната прокуратура в София даде на съд генерал Димитър Шивиков за злоупотреба със служебно положение. Предстои Военният съд в Пловдив да насрочи разглеждане на делото.

В обвинението срещу генерал Шивиков са изброени 13 случая от началото на 2014 до август 2015 година, при които той е злоупотребявал като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада с властта си и със служебното си положение.

Използвал е подчинените си за различни дейности, свързани със семейството му, включително и в полза на общините Карлово и Клисура, както и на Карловското ловно-рибарско дружество, като например при ремонтни дейности в Ловен парк "Карлово", където с личен труд на военнослужещите и техника на бригадата са били изградени подпорна стена, бетонови стъпала и чешма.

При други случаи Шивиков е разпореждал устно на свои подчинени да организират и предоставят техника и личен състав  за различни мероприятия. Използвал е  неправомерно и труда на четирима военнослужещи за ремонт на собственото му жилище.

Като цяло имотната облага се изчислява на повече от 65 000 лева, а имуществените последици за командването на сухопътните войски възлиза на 43 700 лева. В обвинението се посочва също, че действията на генерала са довели до отклонение в ежедневния ритъм на дейността на бригадата и до намаляване на бойната им готовност.

Генерал Димитър Шивиков е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1 000 лева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени