Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основната лихва в САЩ беше повишена за първи път от девет години

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Основната лихва в Съединените щати беше повишена за първи път от девет години от Управлението за федерален резерв от близо нулево ниво до 0,25-0,50 на сто. Мотивът е, че има значително подобряване на условията на трудовия пазар и увереност, че инфлацията ще се ускори. Повишаването на лихвите беше обяснено и като начало на постепенно затягане на паричната политика.

Според Ройтерс решението показва увереността, че американската икономика до голяма степен е преодоляла щетите от финансовата криза от 2007-2009 година.

Инвеститорите реагираха положително на решението на Федералния резерв и в края на борсовата търговия в Ню Йорк индексът "Дау Джоунс" регистрира повишение с 1,3 на сто, а "Насдак" - с процент и половина, съобщава Би Би Си.

На австралийската борса и на азиатските пазари също е регистрирано оживление. Японският индекс "Никей" покачи стойността си с 2,15 на сто, а щатският долар укрепи позициите си спрямо йената, което е положителна новина за японските крупни износители. На подобна перспектива се надяват и в Австралия.

Информация на БТА и Би Би Си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна