Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и АБВ подкрепиха Екатерина Захариева за министър на правосъдието

| обновено на 17.12.15 в 17:36
Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС
Предложената от премиера за правосъден министър Екатерина Захариева проведе консултации с парламентарно представените партии, за да представи концепцията си за управление на ведомството. Тя посочи, че е радетел за явното гласуване във Висшия съдебен съвет.


Парламентарната група на ГЕРБ е дава своята подкрепа за Захариева за поста правосъден министър, обяви председателят на групата Цветан Цветанов:
Получи нашата подкрепа за утрешното гласуване. 

АБВ също ще подкрепи кандидатурата. След срещата с парламентарната група заместник.-председателят Мариана Тодорова обясни:
Тя обръща подхода. Няма да имаме готови текстове, по които тепърва да се събира консенсус, а тя предварително ще генерира такъв и след това ще го внесе в Народното събрание. Другата идея, по която имаме частичен консенсус е, че тя одобрява съвета  за съдебна реформа, идея, която е на АБВ, той да бъде съставен. Имаме малки различия, дали това да бъде към правосъдния министър или към Народното събрание.

Без обща позиция за кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър остана групата на Реформаторския блок, обяви съпредседателят Найден Зеленогорски:
Решенията в групата се вземат с две трети. Поради това, че няма две трети на практика няма решение, макар че по-голяма част от народните представители подкрепиха тази идея. В такава ситуация всеки гласува по съвест, съгласно личното си убеждение. Аз лично я поздравих за изключителната смелост, която проявява, защото в този момент да поемеше този пост, това е наистина страшно смел човек. Според мен, госпожа Захариева ще бъде избрана.

Още вчера стана ясно за разнобоя в групата на Патриотичния фронт, като депутатите на Валери Симеонов няма да подкрепят Захариева за този пост. В предаването "Преди всички" на "Хоризонт" Симеонов потвърди отново тази позиция:

Търси се един баланс между, условно казано, квотите на различни политически групи. В случая се взима представител на кръга около Плевнелиев. Смятаме, че не трябва в решаването на тежките проблеми на съдебната система и министерство, не трябва да се търси такъв баланс. Смятаме, че тук е много по-важна фигурата на кандидата.

Седем от народните представители от Патриотичния фронт са заявили, че няма да я подкрепят и ще гласуват "въздържал се" , а девет са дали своята подкрепа като двама депутати са отсъствали. Валери Симеонов съобщи след работната среща:
Не можа да ме убеди. зададохме някои неудобни въпроси, едни такива строежи до Черноморец, които са собственост на президента. Какво отношение има към тях, какво е отношението към това магистрати да се нареждат на тротоара и да изразяват протест заедно с други граждани, редно ли е, не е ли.

Убеден остана обаче другият съпредседател на патриотите Красимир Каракачанов:
Разговорът беше много конструктивен. Уверенията, те са малко като на циганска сватба, преди да те изберат за министър, обещаваш и коня и каруцата, въобще не става въпрос за уверения. Ние зададохме конкретни въпроси. На зададените въпроси, като изключим бургаските теми, по които аз не съм компетентен да давам мнение, по отношение на необходимите реформи в съдебната система, които трябва да продължат, съм доволен, а отговорите, които  тя ни даде бяха доста по-ясни и категорични от отговорите, които получавахме преди година и нещо, когато разговаряхме с подалия вече оставка министър.

Опозицията категорично няма да даде вота си за Екатерина Захариева. БСП, ДПС и "Атака" не са заявили желание да проведат и консултации с нея.
Гласуването на новия правосъден министър ще се проведе по време на утрешното пленарно заседание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна