Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъчварова: Ще има анекс за съдебната реформа в коалиционното споразумение

Зеленогорски: Прогнозата на ДПС за предсрочни избори е знак за притеснение, че коалиционните условия ще бъдат предоговорени

| обновено на 17.12.15 в 17:37
Румяна Бъчварова
Снимка: БГНЕС

Подготвя се анекс към коалиционното споразумение на управляващото мнозинство, който да определя как ще продължи съдебната реформа, потвърди вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова: 

Говорихме с госпожа Кунева и останалите лидери - господин Ненчев, господин Великов и ще изчакаме гласуването на новия министър, за да се включи министърът в окончателното оформяне на този анекс, за да можем да го преподпишем. Сега от реформаторите искат да включим и други теми, ще обсъдим тази възможност, може да го обмислим.

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски на свой ред бе категоричен, че коалицията е стабилна, а прогнозата на ДПС за предсрочни избори е знак за притеснение, че коалиционните условия ще бъдат предоговорени. Зеленогорски посочи, че анексът ще е факт до седмица и допълни, че реформаторите дават шест месеца на новия министър за реформи:
Найден ЗеленогорскиНовият министър на правосъдието ще трябва да ни даде гаранции в шестмесечен период да направим необходимото за бързи промени в Закона за съдебната власт, в процесуалните закони, Наказателният кодекс. Това е едно наше задължително изискване. Ние искаме само това - бързи реформи. По анекса към коалиционното споразумение работят и колеги от ДСБ.
Ако няма стабилност, няма как да има и реформи, заяви президентът Росен Плевнелиев:  
Това, което на мен ми прави добро впечатление е, че ще бъде направен опит да се актуализира коалиционното споразумение. Да се конкретизира, какво трябва да се прави през 2016 година. Да кажа много ясно - нека всички си направят изводите от двете години на извънредна нестабилност в България - 2013 и 2014. През тези две години видяхме пет правителства; три парламента и не видяхме инвестициии, не видяхме намаляване на безработицата, не видяхме реформи. Ако няма стабилност, няма как да се случат и реформите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна