Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според ГЕРБ държавният бюджет и конституционните промени са най-големите успехи за 2015 година

Снимка: БГНЕС

Според парламентарната група на ГЕРБ, най-големите успехи за тази година са приетият държавен бюджет и приемането на конституционните промени, пряко свързани със съдебната власт. В края на пленарната сесия от партията отчетоха, че управляващото мнозинство е реализирало максимална част от законодателните дейности за 2015  година. Според ГЕРБ, управляващата коалиция е стабилна, подчерта заместник-председателят на парламентарната група Цвета Караянчева:

Управлението има ясно формулирани цели и приоритети. Ние, партиите от управляващото парламентарно мнозинство, сме длъжни да продължим да гарантираме подкрепа и стабилност на правителството. За тази цел обаче трябва да бъдем отговорни политици, защото ако няма споделена отговорност, няма и работещ коалиционен модел. Политическа партия ГЕРБ е категорична в решимостта си да прави реформи, но не реформи на всяка цена, сега и веднага, а обмислени реформи, стъпка по стъпка, почиващи върху дебат и реална парламентарна подкрепа. Българските граждани са изтощени от избори и за всички е ясно, че ГЕРБ е единствената политическа сила, която е в кондиция да ги спечели отново. Затова нека прекратим дребните боричкания и да си дадем ясна сметка за отговорността, която носим. 

Лидерът на БСП Михаил Миков определи 2015-а като годината на големите приказки и на неизпълнените ангажименти на управляващите:

Година на социално замразяване, увеличаваща се бедност и демографска криза, която убива бъдещето на България. Обеща се да не се вдигат данъци и 270 000 работещи бедни го усетиха в първите четири месеца на миналата година. Така и не се намират пари за майките, за децата с увреждания, за първокласниците. Многото приказки за стабилност водят до една перманентна нестабилност в България. Вчера това бе констатирано и от Световната банка в поредния доклад. 2015 година ще се запомни и с това, че така и не стана ясно кой точно и кога участва в управлението на страната. 

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви подкрепата на патриотите за управлението, но отчете, че в страната остават проблемите в енергетиката и с битовата престъпност. Каракачанов припомни:

Едно от нещата, които като условия за подкрепа на настоящото правителство, беше поставено от Патриотичния фронт, е, ако възникне въпрос за членство на Турция в Европейския съюз, да бъде проведен национален референдум. Така че, уважаеми колеги, ние от Патриотичния фронт заявяваме ясно и категорично, че сме против каквито и да е отстъпки по отношение на Република Турция, по отношение на нейното еврочленство. Ние сме против всякакви отстъпки за разпределение на тези огромни емигрантски маси по квоти в европейските държави.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна