Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма авария остави без ток 15 хиляди абонати на ЧЕЗ в столичния квартал "Люлин"

Снимка: БГНЕС

Екипи на "ЧЕЗ" отстраняват голяма авария в софийския квартал "Люлин". Без ток са 15 хиляди абонати, съобщи за "Хоризонт" Виктор Станчев - директор Дирекция "Експлоатация и подържане" към ЧЕЗ-Разпределение:

Причината за аварията в квартал "Люлин" е пожар в проходим кабелен колектор от подстанция "Модерно предградие", която захранва микрорайоните от първа до седма част. Локализиран е участъкът, в който е установена повредата. Най-вероятната причина, според нас, е опит за кражба от съоръжението, вследствие на което е предизвикан и пожарът. Извикахме отново Служба по пожарна и аварийна безопасност, за да може да бъде изчистен колекторът от отровните газове, тъй като задимяването беше много сериозно. В момента има предпоставки да се работи. Междувременно сме презахранили голяма част от клиентите от съседните подстанции на квартал Люлин. Нашите очаквания са някъде към 18.30-19.00 часа да възстановим захранването на всички засегнати от аварията клиенти.

Станчев очаква до вечерта токът навсякъде в столичния квартал "Люлин" да бъде пуснат.

Кражба на масло причини изгаряне на трансформатор и остави без ток в неделния ден и 400 клиенти на ЧЕЗ в кв. "Надежда". Аварийните екипи на дружеството работят по отстраняване на повредите и възстановяване на електрозахранването.

Двете аварии в София показват как от кражбите и вандализма над електроенергийни съоръжения страдат най-вече нашите клиенти. Продължаваме да призоваваме обществото за нетърпимост към подобни прояви и за по-строги санкции за извършителите, заявяват от енергийния доставчик.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна