Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанците гласуват без яснота за следизборните коалиции

Рамон Перес Маура
Снимка: Къдринка Къдринова
В Испания се провеждат ключови парламентарни избори, които могат да сложат край на досегашния модел на управление. В Конгреса на депутатите и в Сената се очаква да влязат и две нови формации, известни с реформаторските си възгледи в определени сфери, най-вече срещу мерките за икономии.

След вчерашния ден на размисъл, в който испанците сякаш решаваха не толкова дилемата за кого да гласуват, а какво да напазаруват за Коледа, днес те трябва да изразят все пак и политическите си предпочитания чрез урните. Очакванията на социолозите за небивало висока изборна активност може и да не се оправдаят напълно – отново заради коледните празници. Въпреки че е неделя, много хора са на работа и може изобщо да не отидат да гласуват. Вярно, тук има и възможност да се гласува по пощата, така че мнозина ще се възползват и от този вариант.
 

36,5 млн. испански избиратели трябва да изберат днес 350 депутати и 208 сенатори за следващите 4 години. Вотът е решаващ, тъй като се очаква да бъде разбит досегашният двупартиен модел. Старите мастодонти – Народната партия, начело със сегашния премиер Мариано Рахой, и Испанската социалистическа партия на Педро Санчес – ще трябва да направят място и на амбициозните нови политически сили отдясно и отляво – "Сюдаданос" на Алберт Ривера и "Подемос" на Пабло Иглесиас.

Въпреки че загуби много от привържениците си заради скандалите за корупция и социалните орязвания, Народната партия успя да се наложи като гарант на стабилността в държавата и се очаква да получи отново най-много гласове. Но те няма да ѝ стигнат за самостоятелно управление. Затова можем да очакваме всякакви варианти за коалиции след оповестяването на резултатите. Първите екзит полове се очакват към 20 ч. местно време, или 21 ч. българско. А предварителните официални дани ще бъдат оповестени два часа и половина по-късно.

Не се изключва и вариантът, за който Рахой многократно предупреди по време на предизборната кампания – т.нар. "коалиция на губещите". Тоест – социалисти, "Сюдаданос" и "Подемос" – да се обединят срещу него, за да му попречат да вземе нов мандат. Чак такова тройно обединение е пресилено като прогноза, защото са прекалено големи различията между трите сили. Но варианти, при които социалистите се съюзяват или със "Сюдаданос", или с "Подемос", са напълно възможни.

Разговаряхме за това с един от най-известните испански политически коментатори, Рамон Перес Маура, заместник-директор на консерванитвния в. "АБС", и ето как вижда той следизборното поведение на социалистите:

Смятам, че социалистите ще се опитат след изборите да направят това, което вече изпробваха на местните избори през юни. И да се обявят за победители не защото са станали партията с най-много гласове, а защото са попречили на власт да дойде партията с най-много гласове. Така дори може да видим "Сюдаданос", която вероятно ще остане втора или дори трета сила, да получи премиерския пост. Защото за Социалистическата партия с нейния очаквано лош резултат единственият ѝ успех ще е да попречи на Рахой да остане премиер. За тази цел социалистите ще са готови да приемат дори Алберт Ривера като премиер.

Предстои дългата следизборна нощ на истината за Испания. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна