Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли Испания правителство на малцинството, съставено от Народната партия

Мариано Рахой
Снимка: БГНЕС

Управляващата Народна партия в Испания получи най-много гласове на парламентарните избори, но те няма да й стигнат за самостоятелно управление. Нейно правителство на малцинството би могло да мине в парламента, само ако вместо да гласува с „не”, втората политическа сила - социалистическата партия - гласува „въздържал се”. Така вече обяви, че ще постъпи малката либерална партия „Сюдаданос”, която призова и социалистите към такъв ход.

Испанската социалистическа работническа партия ще гласува с „не” при евентуалното представяне на правителство на Народната партия в бъдещия парламент. Това оповести в Мадрид вторият човек в соцпартията - организационният секретар Сесар Луена, след съвещание на ръководството:

В следната фаза сме: първо - сформиране на новия парламент, и второ - нека Рахой опита да направи правителство. Решението на нашата партия е следното: ще гласуваме с „не” за мандата, който Народната партия ще даде на Рахой за съставяне на правителство. Испанската социалистическа работническа партия ще каже своето „не” и на Народната партия, и на Рахой.

Луена избегна да отговори на въпросите дали социалистите ще направят опит да сформират правителство на широка лява основа с „Подемос” и други по-малки леви и националистически партии, успели да влязат в парламента.

В. „Ел Паис” писа обаче, че ред влиятелни регионални ръководители на ИСРП - които тук наричат „барони” - се противопоставяли на тази идея и съветвали Педро Санчес да си запази ролята на лидер на опозицията в парламента.

От своя страна водачът на „Подемос” Пабло Иглесиас, който с резултатите на партията си вече се очерта като ключова фигура в испанската политика, сам постави днес условие за евентуалното сътрудничество със социалистите. И то е лидерът им Педро Санчес да се съгласи с правото на автономните области да взимат решения за съдбата си, както и да бъде признат референдумът в Каталуня. Подобна възможност по принцип се отхвърля от социалистите - и днес те отново го потвърдиха, защото противоречи на действащата конституция. Пабло Иглесиас обаче настоява:

Трябва да се замислим за онова, което става в страната ни. Диалогът трябва да се води с всички политически сили. Нужни са договорености за един нов исторически компромис. Всяка политическа сила, която не разбира многонационалността на нашата държава, всъщност показва ясно, че е готова да подари правителството на Народната партия.

„Подемос” е безспорен победител в автономните области Каталуня и Страна на баските, а в Мадрид, Валенсия, Галисия, Навара, на Балеарските и Канарските острови е втора по гласове.

„Нито активно, нито пасивно „Подемос” би позволила правителство на Народната партия. Няма да го направим нито с гласуване „за”, нито с въздържане,” подчерта Иглесиас. Неговата основна амбиция е реформиране на конституцията, в която настоява да се впишат и социалните права на гражданите - наравно с човешките и гражданските. Сред замислените промени в нея е също корекция на изборния закон, както и признаване на правото на различните общности в страната да взимат решения за териториалния си статут.

Политическата картина в Испания става все по-интригуваща и вече доста коментатори предричат задаващи се нови извънредни избори, ако работещо правителство така и не бъде сформирано до 2 месеца след свикването на новия парламент на 13 януари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна