Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор иска връщане на давността за престъпления по време на комунизма

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров оспори пред Конституционния съд текстове от Закона за МВР и от Наказателния кодекс. Според обвинител номер едно възможността с разрешение на прокурор полицейските органи да настаняват лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия, в домове за временно настаняване противоречи на Конвенцията за защита правата и основните свободи и на други международни договори, по които България е страна.


Сотир Цацаров възразява заради липсата на форма на съдебен контрол относно законността на задържането на такива лица и защото смята, че тя носи белезите на лишаване от свобода.

Главният прокурор оспорва конституционността на промените в Наказателния кодекс, влезли в сила в края на септември, свързани с престъпленията против мира и човечеството и престъпления, извършени в периода от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година от членове на ръководни органи на Българската комунистическа партия, както и от трети лица, на които са възложени ръководни длъжностни или партийни функции. Сотир Цацаров смята, че тези текстове се конфронтират с установени с редица международни документи основни права на гражданите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!